فیلم های علمی-تخیلی

ژانر علمی تخیلی

ژانر علمی تخیلی (یا علمی-تخیلی) یک ژانر فیلمی است که از نمایش های علمی تخیلی و گمانه زن از پدیده هایی استفاده می کند که به طور کامل توسط علم رایج پذیرفته نشده اند، مانند شکل های حیات فرازمینی، فضاپیماها، روبات ها، سایبورگ ها، سفر بین ستاره ای، سفر در زمان، یا سایر فناوری ها فیلم های علمی تخیلی اغلب برای تمرکز بر مسائل سیاسی یا اجتماعی و بررسی مسائل فلسفی مانند وضعیت انسان در آینده استفاده می شوند.

این ژانر از سال های اولیه سینمای صامت وجود داشته است، زمانی که ژرژ ملیس در فیلم سفر به ماه (1902) از جلوه های عکاسی ویژه استفاده کرد. نمونه اصلی بعدی (برای اولین بار در طول این ژانر) فیلم متروپلیس (1927) بود. از دهه 1930 تا 1950، این ژانر عمدتاً شامل فیلم های کم هزینه درجه B بود. پس از فیلم شاخص استنلی کوبریک، فیلم یک ادیسه فضایی (1968)، ژانر فیلم علمی تخیلی جدی تر مورد توجه قرار گرفت. در اواخر دهه 1970، فیلم های علمی تخیلی پرهزینه پر از جلوه های ویژه، خصوصاً پس از موفقیت فیلم جنگ ستارگان (1977) در بین مخاطبان محبوب شدند و راه را برای موفقیت های پرفروش دهه های بعدی هموار کردند.

اریک آر. ویلیامز، فیلمنامه نویس و محقق، فیلم های علمی تخیلی را یکی از یازده ژانر فوق العاده در طبقه بندی فیلمنامه  خود می داند و بیان می کند که همه فیلم های داستانی بلند را می توان بر اساس این سوپرژانرها طبقه بندی کرد. ده فوق ژانر دیگر عبارتند از اکشن، جنایی، فانتزی، ترسناک، عاشقانه، برشی از زندگی (slice of life)، ورزشی، هیجان انگیز، جنگی، و وسترن.

 

انیمه لیست، مرجع دانلود فیلم علمی تخیلی

سبک بصری فیلم علمی تخیلی با تقابل بین تصاویر بیگانه و آشنا مشخص می شود. این تقابل زمانی اجرا می شود که تصاویر بیگانه برای ما آشنا شوند، از این رو در انیمه لیست سعی کرده ایم از تمامی زیرشاخه های ژانر علمی تخیلی، چه فیلم های علمی تخیلی قدیمی و چه فیلم جدید، تعداد زیادی از آثار ساخته شده در این ژانر را گرد هم آوریم تا راحت تر بتوانید، جهت دانلود فیلم با زیرنویس فارسی و بدون سانسور اقدام کرده و به هر بخش از علم و تخیل که می خواهید دسترسی راحت تری داشته و با آن آشناتر شوید؛ چرا که فیلم علمی تخیلی به فرهنگ معاصر اجازه می دهد تا بیان های متفاوت تعالی را ببیند و تجربه کند، خواه این تجربه از طریق مقیاس اغراق آمیز باشد، خواه آخرالزمانی و یا فراعلمی.

 

عناصر و تم های فیلم علمی تخیلی

فیلم های ژانری مانند وسترن یا فیلم جنگی به یک منطقه یا دوره زمانی خاص محدود می شوند. این موضوع در مورد فیلم علمی تخیلی صادق نیست. با این حال، چندین عنصر بصری مشترک وجود دارد که تداعی کننده این ژانر است. این عناصر شامل فضاپیما یا ایستگاه فضایی، دنیاهایی یا موجودات بیگانه، روبات ها و ابزارهای آینده نگر هستند. به عنوان مثال می توان به فیلم هایی مانند فیلم Lost in Space، فیلم Serenity، فیلم Avatar، فیلم Prometheus، فیلم Tomorrowland، فیلم Passengers و فیلم Valerian and the City of a Thousand Planets اشاره کرد. سرنخ های بصری ظریف تر می توانند با تغییر شکل انسان از طریق تغییرات در ظاهر، اندازه یا رفتار، یا به وسیله ی یک محیط شناخته شده که به طرز عجیبی بیگانه شده است، ظاهر شوند، مانند شهری خالی فیلم The Omega Man (1971).

 

دسته بندی فیلم های علمی تخیلی

فیلم های علمی-تخیلی زمینه و تم های گوناگونی دارند که البته ما در انیمه لیست از تنوع این فیلم ها با خبر بوده و دانلود فیلم علمی تخیلی را در این دسته بندی از نوع ژانر به صورت هرچه‌ راحت‌تر فراهم کرده ایم.

 

فیلم های فاجعه ای

موضوع متداول در میان فیلم های علمی تخیلی، فاجعه قریب الوقوع یا واقعی در مقیاس حماسی است. اینها اغلب نگرانی خاصی از نویسنده را با خدمت به عنوان وسیله ای برای هشدار در برابر یک نوع فعالیت، از جمله تحقیقات فناوری، برطرف می کنند. در مورد فیلم های تهاجم بیگانه، موجودات می توانند به عنوان جایگاهی برای یک قدرت خارجی ترسناک فراهم کنند.

 

فیلم های حمله موجودات فضایی

تهاجم بیگانگان: فرازمینی های متخاصم وارد می شوند و به دنبال جانشینی بشریت هستند. آنها یا بسیار قدرتمند هستند یا بسیار موذی. نمونه های معمولی عبارتند از: فیلم War of the Worlds (2005)، فیلم The Day the Earth Stood Still (2008)، فیلم Skyline (2010)، فیلم The Avengers (2012)، فیلم Pacific Rim (2013)، فیلم Pixels (2015) و فیلم Justice League (2017). فیلم Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (1999) نگاهی جایگزین به این موضوع دارد که شامل یک موجود سیاسی فرازمینی است که به دلایل تجاری به سیاره نابو حمله می کند.

 

فیلم های فاجعه زیست محیطی

فجایع زیست محیطی، مانند تغییرات عمده آب و هوا، یا برخورد سیارک یا دنباله دارها هستند. فیلم هایی که از این موضوع استفاده کرده اند عبارتند از فیلم Armageddon (1998)، فیلم The Core (2003)،فیلم The Day After Tomorrow (2004)، فیلم 2012 (2009) و فیلم Geostorm (2017).

 

فیلم های هوش مصنوعی

ای فیلم ها به طور معمول تهدید را در قالب یک کامپیوتر قدرتمند، روبات های پیشرفته یا سایبورگ ها یا انسان ها یا حیوانات اصلاح شده ژنتیکی نشان می دهند. از جمله فیلم های این رده می توان به فیلم های ترمیناتور، سه گانه ماتریکس، فیلم I, Robot (2004) و سری Transformers اشاره کرد.

 

فیلم های جنگ هسته ای ‏

فیلم های جنگ هسته ای معمولاً به شکل یک داستان کابوس وار و پسا هولوکاستی، از راز بقای تلخ می گویند. نمونه هایی از این خطوط داستانی را می توان در فیلم سیاره میمون ها، فیلم City of Ember (2008)، فیلم The Book of Eli (2010)، فیلم Oblivion (2013)، فیلم Mad Max: Fury Road (2015)، و فیلم Friend of the World (2020) یافت.

 

فیلم های پانادمیک

در فیلم های تم پانادمیک یک بیماری بسیار کشنده، که اغلب توسط انسان ایجاد می شود، اکثر بشریت را با یک طاعون عظیم تهدید می کند یا از بین می برد. به این موضوع در فیلم هایی مانند، فیلم I Am Legend (2007) و سری Resident Evil پرداخته شده است. این نسخه از ژانر گاهی اوقات با فیلم زامبی ای یا فیلم هیولایی ترکیب می شود.

 

فیلم های هیولایی

در حالی که فیلم هیولایی معمولاً خطر را در مقیاس جهانی یا حماسی نشان نمی دهد، فیلم های علمی تخیلی نیز رسمی دیرینه در استفاده از حملات هیولاها دارند. فیلم هیولایی با فیلم های مشابه در ژانرهای ترسناک یا فانتزی متفاوت هستند، زیرا فیلم های علمی تخیلی معمولاً به جای یک دلیل ماوراء طبیعی یا جادویی، بر یک دلیل علمی (یا حداقل شبه علمی) برای وجود هیولا تکیه می کنند. اغلب، هیولای فیلم علمی تخیلی به دلیل دسیسه های یک دانشمند دیوانه، یک حادثه هسته ای یا یک آزمایش علمی نادرست ایجاد یا بیدار می شود یا "تکامل می یابد". نمونه های معمول عبارتند از: فیلم The Beast from 20,000 Fathoms (1953)، فیلم های پارک ژوراسیک، فیلم کلاورفیلد، فیلم حاشیه اقیانوس آرام، فیلم های King Kong، و فرانچایز گودزیلا (Godzilla) یا بسیاری از فیلم های مربوط به هیولای فرانکنشتاین.

 

فیلم های سایبورگی یا انتقال ذهن

جنبه های ذهنی اصلیِ آنچه که از ما انسان می سازد، به ویژه از دهه 1980 جزء اصلی فیلم های علمی تخیلی بوده است. فیلم Blade Runner (1982) اثر ریدلی اسکات، به بررسی این می پرداخت که چه چیزی از یک مخلوق ارگانیک به یک انسان تبدیل شده است، در حالی که سری RoboCop (پلیس آهنی) یک مکانیسم اندرویدی را می دیدیم که با مغز و ذهن، برنامه ریزیِ مجدد شده بود. استفاده از مغز یک انسان برای ایجاد یک سایبورگ و ایده انتقال مغز برای فیلم های علمی تخیلی کاملاً جدید نبود، زیرا مفهوم "دانشمند دیوانه" که ذهن انسان را به بدن دیگری منتقل می کند به قدمت فیلم اول فرانکنشتاین است، در حالی که ایده مشارکت شرکت ها در پشت فناوری های انتقال ذهن در فیلم های بعدی مشاهده می شود. به عنوان مثال در فیلم Gamer، فیلم Avatar یا فیلم Surrogates.   

فیلم هایی مانند فیلم Total Recall مجموعه ای از فیلم ها را محبوب کرده اند که مفهوم برنامه ریزی مجدد ذهن انسان را بررسی می کنند. موضوع شستشوی مغزی در چندین فیلم دهه شصت و هفتاد، از جمله فیلم A Clockwork Orange و فیلم The Manchurian Candidate، همزمان با آزمایش مخفی دولت در زندگی واقعی در طول پروژه MKULTRA بود. پاک کردن داوطلبانه حافظه بیشتر به عنوان مضامین فیلم های Paycheck و Eternal Sunshine of the Spotless Mind بررسی می شود. برخی از فیلم ها مانند Limitless مفهوم تقویت ذهن را بررسی می کنند. مجموعه انیمه Serial Experiments Lain همچنین ایده واقعیت و حافظه قابل برنامه ریزی مجدد را بررسی می کند.

این ایده که یک انسان می تواند به طور کامل به عنوان یک برنامه در یک کامپیوتر نمایش داده شود، عنصر اصلی فیلم Tron بود و این ایده در فیلم Virtuosity معکوس می شود، زیرا برنامه های کامپیوتری به دنبال تبدیل شدن به افراد واقعی بودند. در سری فیلم های ماتریکس، دنیای واقعیت مجازی به زندانی واقعی برای بشریت تبدیل شده که توسط ماشین های هوشمند مدیریت می شود. در فیلم هایی مانند فیلم eXistenZ، فیلم The Thirteenth Floor و فیلم Inception، ماهیت حقیقی و واقعیت مجازی بدون مرز مشخصی در هم می آمیزند.

 

فیلم های رباتیک

از زمانی که کارل چاپک، نمایشنامه نویس چک در سال 1921 این کلمه را ابداع کرد، ربات ها بخشی از داستان های علمی تخیلی بوده اند. در فیلم های اولیه، ربات ها معمولاً توسط یک بازیگر انسانی با لباس فلزی جعبه ای مانند فیلم The Phantom Empire بازی می شد، اگرچه ربات زن در متروپلیس یک استثنا است اولین تصویر از یک ربات پیچیده در یک فیلم آمریکایی، گورت در فیلم روزی که دنیا از حرکت ایستاد، بود.

ربات ها در فیلم ها اغلب حساس و گاهی احساساتی هستند و طیف وسیعی از نقش ها را در فیلم های علمی تخیلی ایفا کرده اند. ربات ها به عنوان شخصیت های پشتیبان، مانند رابی ربات در فیلم Forbidden Planet، جارویس از فیلم مرد آهنی برای ایجاد یک محیط آینده نگر خلق شده اند. همچنین، ربات ها تبهکاران یا هیولاهای مهیب فیلم بوده اند (به عنوان مثال، فیلم A Space Odyssey، فیلم Eagle Eye، یا ربات نگهبان در X-Men: Days of Future Past)؛ در برخی موارد نیز، روبات ها شخصیت های اصلی فیلم های علمی تخیلی بوده اند. در فیلم بلید رانر (1982)، بسیاری از شخصیت ها کپی اندرویدی زیست مهندسی شده هستند. این موضوع همچنین در فیلم انیمیشن WALL-E (2008)، فیلم Astro Boy (2009)، فیلم Big Hero 6 (2014)، انیمه Ghost in the Shell (2017) و یا در فیلم Next Gen (2018) وجود دارد.

 

فیلم های سفر در زمان

مفهوم سفر در زمان - سفر به عقب و جلو در طول زمان - همیشه یکی از اصلی ترین عناصر فیلم های علمی تخیلی و سریال های علمی تخیلی بوده است. سفر در زمان معمولاً شامل استفاده از نوعی فناوری پیشرفته است، مانند فیلم ماشین زمان، یا سه گانه تجاری موفق دهه 1980 یعنی فیلم بازگشت به آینده، سه گانه فیلم Bill & Ted، مجموعه Terminator، فیلم دژا وو (2006) ، فیلم Source Code (2011)، فیلم لبه فردا (2014) و فیلمPredestination . 

فیلم های دیگر، مانند سری Planet of the Apes، فیلم Timeline (2003) و فیلم The Last Mimzy (2007)، با استفاده از مفاهیم فیزیک مانند پدیده نسبیت خاص و اتساع زمان (که می تواند رخ دهد اگر سفینه فضایی نزدیک به سرعت نور حرکت می کرد) و کرم چاله ها به این موضوع می پردازند. برخی از فیلم ها سفر در زمانی را نشان می دهند که نه از طریق فناوری پیشرفته، بلکه از یک منبع درونی یا قدرت شخصی حاصل می شود، مانند فیلم Donnie Darko، فیلم آقای هیچ کس (Mr. Nobody) و فیلم اثر پروانه ای (The Butterfly Effect).

 

فیلم های نوآر آینده

جمال الدین بن عزیز، استاد دانشگاه لنکستر، استدلال می کند که با تکامل و گسترش داستان های علمی تخیلی، ژانر علمی تخیلی با ژانرهای دیگر فیلم مانند تریلرهای گوتیک و فیلم نوآر ترکیب شده است. زمانی که داستان علمی تخیلی با عناصر فیلم نوآر ترکیب می شود، بن عزیز شکل ترکیبی حاصل را «نوآر آینده» می نامد، شکلی که «...این ترکیب یک رویارویی پست مدرن را با تداوم عمومی در بر می گیرد، و آمیزه ای از کنایه، بدبینی، پیش بینی، برون یابی، تیرگی و نوستالژی ایجاد می کند.»؛ نمونه فیلم های نوآر آینده مانند فیلم Brazil، فیلم های بلید رانر، فیلم 12 میمون، فیلم شهر تاریک و فیلم Children of Men از شخصیتی استفاده می کنند که «...به طور فزاینده ای مشکوک، بیگانه و از هم گسیخته»، و همزمان «تاریک و بازیگوش مانند شخصیت های فیلم Neuromancer گیبسون هستند.» بن عزیز بیان می کند که فیلم هایی مانند «ترمیناتور» ساخته جیمز کامرون زیرژانر «تکنو نوآر» هستند که «... بزمی اتمسفریک از تاریکی نوآر و دنیایی دو لبه که آنطور که به نظر می رسد نیست» را ایجاد می کنند.

امیدواریم با آگاهی از مطالب بالا، لذت تماشای فیلم را با دانلود فیلم، دانلود انیمه و دانلود سریال از آرشیو بزرگ انیمه لیست، بیشتر بچشید.

© تمام حقوق این سایت متعلق به انیمه لیست می باشد.